У ЄС створять оборонний фонд для противаги росії

У ЄС створять оборонний фонд для противаги росії

Єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон закликав колег створити оборонний фонд ЄС в розмірі 100 мільярдів євро.

Про це повідомляє Politico.

Таку думку Бретон висловив на заході ліберальної групи Європарламенту Renew Europe. На його думку, ЄС терміново потрібно активізувати зусилля з нарощування виробництва боєприпасів та озброєнь, аби, щонайменше, зрівнятися з росією за наступні півтора-два роки.

Окремо Бретон згадав про мету ЄС поставити Україні мільйон артилерійських снарядів до весни 2024 року й заявив, що вона є досяжною попри твердження окремих лідерів Євросоюзу.

«Я не радий, коли чую, як деякі міністри оборони кажуть, що ми не зможемо виконати ці зобов’язання. Це не та інформація, яку ви даєте, коли на вашому континенті йде війна», — сказав єврокомісар.

Він додав, що досягнення цієї мети вимагатиме скорочення експорту до країн, що не є членами ЄС, і тиску урядів країн-членів на власну збройну промисловість для нарощування виробництва. Разом з тим, Бретон наголосив, що поставлена ціль є досяжною.

Очікується, що пропозиції Бретона обговорюватимуть на саміті ЄС 1 лютого. У разі схвалення їх можуть остаточно затвердити 27 лютого під час презентації Європейської оборонної інвестиційної програми (EDIP).

Поділитись