У Польщі заявили, що минулорічна ракета, яка впала в Польщі, була українською

У Польщі заявили, що минулорічна ракета, яка впала в Польщі, була українською

Ракета, яка впала на території Пшеводува у Польщі минулого року, була українською.

Про це повідомляє польське видання Rzeczpospolita з посиланням на місцевих експертів.

У матеріалі газети сказано, що українська сторона «досі не надала Польщі жодних матеріалів» щодо інциденту, але місцеві експерти «зробили власні висновки».

«Ми отримали висновок, але через його конфіденційний характер ми не розголошуємо його зміст… На поточному етапі розслідування доказова діяльність в країні вичерпана. Ми направили заявку про правову допомогу в Україну і чекаємо на відповідь», — зазначає речник Національної прокуратури Польщі Лукаш Лапчинський.

За інформацією видання, висновок нібито був підготовлений «на основі багатьох джерел, заснованих на комплексних, засекречених висновках національних служб, і в цілому схвалений Військовим інститутом техніки озброєння».

За даними розслідування, у Пшеводуві впала українська зенітна ракета С-300 5-В-55 російського виробництва. Прокуратура Польщі стверджує, що знає, з якого місця ППО України вона була запущена.

У Польщі зазначають, що під час масованого обстрілу з боку росіян 15 листопада 2022 року Україна випустила пару ракет, «одна з яких влучила в ціль, а інша продовжила рух». Місцеві експерти стверджують, що у ній не спрацював механізм самознищення.

Вони також категорично відкидають версію про те, що ракету могло бути випущено з рф. За їхніми словами, її дальність не настільки велика, аби дістати з пускових позицій окупантів.

Раніше версію про те, що на територію Пшеводува впала українська ракета підтримував польський президент Анджей Дуда.
Президент США Джо Байден, у свою чергу, теж заявив, що ракету було випущено «не з території росії».

Офіційних висновків щодо інциденту Польща досі не надала.

Поділитись