2022 рік пройде в Україні під знаком великих військових навчань за участю країн НАТО

2022 рік пройде в Україні під знаком великих військових навчань за участю країн НАТО

Заплановано одразу 10 широкомасштабних маневрів за участю авіації та флоту.

Київ уже погодився збільшити майже втричі свої витрати на військові навчання. Українські закони не допускають присутності на території країни іноземних військовослужбовців та військових баз. Тому Верховна Рада щорічно приймає окремий акт, який відкриває доступ для солдатів інших держав.

Цього року пояснюється, що навчання зумовлені «стратегічним курсом України щодо набуття членства в НАТО та Європейському союзі», а також «складною військово-політичною ситуацією, яка потребує нарощування оперативних можливостей української армії».

Якщо порівнювати з минулими роками, то спостерігається нарощування іноземного контингенту. Ймовірно, звідси й зростання видатків з українського бюджету — з 39 млн. гривень у 2021 році до 106,5 млн. гривень у 2022 році (106 млн. і 290 млн. рублів відповідно).

Стисло опишемо військові навчання, заплановані на території України.

1. “Морський бриз” (Sea Breeze). Ключові учасники – Україна та США. Минають кілька тижнів влітку в акваторії Чорного моря. Виконується відпрацювання завдань на суші, у морі та небі.

У 2022 році 7500 військовослужбовців, 85 кораблів, 70 літаків та вертольотів. З них від країн НАТО 2000 військових, 20 одиниць повітряної техніки.

2. “Швидкий тризуб” (Rapid Trident). Україна, США та інші члени НАТО. Розвертаються на полігоні біля західного кордону України у Львівській області.

Очікується участь 8500 військових, серед них 1500 солдатів США, 2000 інших членів НАТО. Терміни проведення – півтора місяці в період із березня по грудень.

3. “Срібна шабля” (Silver Saber). Україна та Польща. Навчання відбуваються у три етапи: у лютому–квітні, травні–липні, серпні–грудні.

Чисельність: 5000 військовослужбовців, 16 літаків та вертольотів, 10 кораблів. З боку Польщі 1000 військових, чотири літаки та вертольоти.

4. “Річковий” (Riverine). Україна та Румунія. Навчання відбуваються на Дунаї. Мета — відпрацювати завдання із залученням Військово-морських сил, Берегової охорони та прикордонників.

Планується, що у них візьмуть участь 400 військовослужбовців, 20 кораблів, 10 літаків та гелікоптерів. Контингент військових розподілиться порівну.

5. “Козацька булава” (Cossack Mace). Україна та Великобританія. Завдання – відпрацювати взаємодію українських та британських військових сил. 2021 року вони проходили у південних областях — Миколаївській та Одеській. Згідно з легендою, військові відбивали захоплення міст умовним супротивником.

Від збройних сил Сполученого Королівства — 1500 військовослужбовців, 10 літаків та гелікоптерів, три кораблі. Від інших держав – членів НАТО – до 1000 військових, 10 літаків і вертольотів, три кораблі.

6. “Кленова арка” (Maple Arch). Канада, Україна, Литва, Польща та інші країни НАТО. Мета – підвищити сумісність збройних сил країн-учасниць.

Загальна чисельність — 3700 солдатів та офіцерів, 22 літаки та вертольоти.

Канада як організатор направить 300 військовослужбовців, чотири літаки та гелікоптери. Литва та Польща – 500 військових та авіацію. Інші держави-члени НАТО залучать до 700 військовослужбовців і до шести літаків і вертольотів.

7. “Світла лавина” (Blonde Avalanche). Україна, Угорщина, Румунія, Словаччина. Раніше такі навчання проводилися на Закарпатті. За легендою військові повинні брати участь у ліквідації наслідків повені.

Кількість у 2022 році – 1300 військовослужбовців, 13 повітряних суден.

Від Угорщини, Румунії, Словаччини та країн — учасниць НАТО — по 200 військових та по два літаки та вертольоти.

8. “Об’єднані зусилля” (Joint Efforts). Україна, США та інші країни НАТО. Проходять переважно влітку у різних регіонах, від південних до північних кордонів, де республіка межує з Білорусією.

Кількість військових становитиме 12 500. Очікується прибуття 70 кораблів, 90 літаків та гелікоптерів.

Від США – 1000 військових, 10 кораблів, 20 літаків та вертольотів. Від інших членів НАТО — 2500 військових, 40 кораблів, 40 літаків та гелікоптерів.

9. “Вікінг” (Viking). Україна, Швеція, країни Альянсу.

Це навчання без військової техніки. Декларується, що їх спрямовано на налагодження взаємодії під час міжнародних миротворчих операцій.

Загальна кількість сил становитиме 500 військовослужбовців, з них від Швеції – 100, від НАТО – ще 200.

10. Багатонаціональне навчання. Цей курс немає публічної назви.

У рамках програми протягом усього 2022 року в різних областях України 4000 фахівців із США та інших країн НАТО навчатимуть 15 тис. українських військовослужбовців.

Поділитись