«Путін знищив свій найважливіший ринок», – Finanz

«Путін знищив свій найважливіший ринок», – Finanz

«Путін знищив свій найважливіший ринок», Європа прощається з російською нафтою.

Енергоміст Росія-Європа, побудований за часів Леоніда Брежнєва, яким на Захід вирушало сировину, але в Схід – технології та ширвжитків, вирушає на звалище історії.

Морський експорт російської нафти до Європи на тижні, що завершився 2 грудня, впав до 310 тисяч барелів на добу, підрахував Bloomberg на основі статистики перевезень танкерів.

Порівняно з попереднім тижнем поставки впали на третину, порівняно з початком листопада – майже на 60%, а якщо порівнювати з довоєнними обсягами – більш ніж у 5 разів.

Цілком відмовилися від морських поставок російської нафти Польща, Німеччина, Швеція, Великобританія, Франція, Фінляндія, Румунія та Литва.

Італія скоротила закупівлі втричі в порівнянні з початком листопада після того, як влада ввела зовнішнє управління на НПЗ «Лукойлу» – одному з найбільших у країні, на який припадає 20% потужностей нафтопереробки. Продовжували купувати російську нафту Болгарія (125 тисяч барелів на добу), Хорватія (менше 100 тисяч) та Нідерланди (100 тисяч), де розташований найбільший у ЄС нафтовий порт Роттердам.

Але з 5 грудня країни ЄС вводять ембарго на російські барелі і одночасно забороняють страхувати танкери, які везуть нафту дорожчу за 60 доларів за бочку – умовну «стелю» ціни.

Президент Володимир Путін, який розв’язав з Україною і добився санкцій, «знищив свій найважливіший ринок для нафти», каже віце-президент S&P Global Даніел Йергін. До війни в ЄС йшло більше 50% морського нафтового експорту з Росії – 1,6 млн. барелів на добу з 3 млн.

Поділитись