Ціни на нафту обвалилися всупереч прогнозам Путіна “про зростання до небес”

Ціни на нафту обвалилися всупереч прогнозам Путіна “про зростання до небес”

Попри прогноз путіна про те, що ціни на нафту «злетять до небес», ринок «чорного золота» зустрічає європейське нафтове ембарго проти Росії сильним за два місяці обвалом котирувань.

На торгах у п’ятницю вартість ф’ючерсів на північноморський сорт Brent вперше з початку жовтня опустилася нижче за $90 за барель, а американська нафта WTI пробила позначку $80.

З початку тижня нафтові котирування впали більш ніж на 10%, незважаючи на те, що з 5 грудня Євросоюз відмовиться від морських поставок із Росії, а країни G7 запровадять цінову стелю. Одночасно буде заборонено страхування танкерів, які везуть нафту, яка коштує дорожче.

Путін на Східному економічному форумі в жовтні пригрозив, що Росія припинить постачання країнам, які приєднаються до механізму стелі. За оцінкою МЕА, з ринку може піти 1,4 млн. російських барелів щодня — такий обсяг нафтовики не зможуть перенаправити в Азію.

У липні Путін прогнозував нафтовий ринок долю газового, де ціни влітку підскакували на сотні відсотків. Але це не відбувається. Brent дешевшає на 3,14% і коштує $87 за барель, а WTI — на 3,1%, до $79,05. Раніше котирування опускалися до $85,81 і $77,23 мінімумів за два місяці.

Попит на нафту слабшає в Китаї, який переживає чергову хвилю пандемії з показниками захворюваності біля рекордів, зазначає Амріта Сен, головний аналітик Energy Aspects. В інших великих економіках споживання нафти поки що залишається «пристойним», наголошує вона, але й США, і Євросоюз йдуть до рецесії, що вдарить по попиту на сировину.

Російська нафта, за даними Bloomberg, продається в середньому на $25,5 дешевше за Brent, причому знижки збільшилися в останні тижні після того, як китайські та індійські НПЗ скоротили закупівлі грудневих партій, побоюючись санкцій США та ЄС.

Поділитись