Китайські інвестори “Мотор Січ” проти націоналізації компанії

Китайські інвестори “Мотор Січ” проти націоналізації компанії

Китайські інвестори «Мотор Cіч» виступили проти націоналізації активів компанії українською владою.

Відповідну заяву опубліковано 9 листопада. 

«Ми рішуче виступаємо проти безсоромної поведінки держави України щодо політизації нормальної ділової поведінки, насильницької націоналізації компанії ПАТ «Мотор Cіч» та необґрунтованого пограбування законних прав та інтересів китайських інвесторів», — повідомила компанія Beijing Skyrizon, яка є інвестором «Мотор Cіч», у соціальній мережі WeChat.

7 листопада влада країни вирішила націоналізувати низку підприємств, що належать українським олігархам, у тому числі «Укрнафту», «Укртатнафту» та «Мотор Січ».

Пізніше секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данилов зазначав, що «Укрнафта» та «Мотор Січ» набули статусу військового майна та передані міноборони.

23 жовтня українські силовики затримали директора заводу «Мотор Cіч», Героя України В’ячеслава Богуслаєва та голову департаменту підприємства, яких підозрюють у незаконному постачанні товарів військового призначення для російської штурмової авіації. За даними СБУ, затримані нібито співпрацювали з “Ростехом” і через треті країни налагодили постачання оптових партій українських авіадвигунів до Росії.

“Мотор Січ” – один з найбільших світових виробників двигунів для літаків і вертольотів. Після здобуття Україною незалежності на підприємстві зберігалися радянські виробничі ланцюжки, тож головним покупцем продукції заводу була Росія. Однак у 2014 році після введеного Києвом одностороннього ембарго на постачання оборонної продукції до Росії «Мотор Січ» втратив найбільший ринок збуту та опинився у кризі.

Поділитись