Обвал цін на російську нафту створив у бюджеті РФ «дірку» на трильйон рублів

Обвал цін на російську нафту створив у бюджеті РФ «дірку» на трильйон рублів

Крах цін на російську нафту, що опустив вартість барелю Urals до рівнів 2020 року, рве на шматки федеральний бюджет, вже зверстаний з дефіцитом в 3 трильйони рублів на наступний рік.

У проект бюджету-2023 заклали нафту $70 за барель і курс долара на рівні 68,3 рубля. Але за фактом російська нафта коштує $52 під час відвантаження з портів Приморська та Новоросійська.

З початку листопада Urals подешевшав на 30% – удвічі більше, ніж Brent, оскільки нечисленні покупці – Китай, Індія і Туреччина – вимагають знижок, що вже досягають майже 40%.

Як результат: бюджет недорахується до трильйона рублів нафтогазових доходів, оцінюють аналітики Росбанку. Його дефіцит збільшиться до 4 трильйонів рублів, і в результаті без забезпечення податкової виручки залишиться кожен сьомий рубль, який уряд планує витратити (загалом 29 трлн).

Мінфін вже фіксує скорочення потоків нафтової ренти, яка забезпечує кожен третій карбованець податкової виручки. У жовтні збори НПДІ на нафту (508,4 млрд рублів) впали до мінімуму травня 2021 року, а порівняно з максимальними значеннями квітня (1,152 трлн рублів) впали більш ніж у 2 рази.

Надходження експортного мита на нафту також уполовинилися: понад 80 млрд рублів у березні та квітні та 40,8 млрд – у жовтні. У листопаді, за оцінкою Bloomberg, надходження мит пробили «дно» з початку війни: з другого тижня листопада вони тримаються нижче 120 млн. доларів на тиждень, хоча в літні місяці перевищували 170 млн. доларів, а навесні – 200 млн. доларів.

До бюджету наступного року Мінфін заклав падіння нафтогазових доходів на 23% – з 11,166 до 8,939 трлн рублів. Насправді їх обсяг уперше з пандемії може виявитися нижчим за 7 трильйонів рублів.

Поділитись