12 країн Євросоюзу виступили з вимогою по російському газу

12 країн Євросоюзу виступили з вимогою по російському газу

12 держав, що входять до Європейського союзу (ЄС), зажадали знизити ціну на російський газ.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела. Таким чином 12 країн – членів Євросоюзу мають намір пом’якшити вплив енергокризи на європейських споживачів та бізнес.

За даними агентства, серед цих країн опинилися Бельгія, Греція, Італія та Польща. Держави направили пропозицію щодо зниження стелі цін на газ за чотири дні до екстреної зустрічі міністрів енергетики країн ЄС, які мають узгодити цей проект.

22 листопада Єврокомісія запропонувала встановити стелю цін на імпортований у регіон газ на рівні 275 євро за МВт/год, що приблизно відповідає 2840 євро за 1 тис. куб. м палива. Однак цей варіант не влаштував міністрів енергетики країн ЄС, які відклали ухвалення остаточного рішення з цього питання до 13 грудня.

Водночас газета Financial Times писала, що запровадження Євросоюзом стелі цін на газ завдасть трейдерам мільярдних збитків. Сумарні збитки можуть становити $33 млрд. Це зумовлено тим, що механізм граничної вартості палива призведе до 80% зростання платежів на страховку для забезпечення газових угод.

Поділитись