США планують запровадити нові санкції проти Росії та Китаю

США планують запровадити нові санкції проти Росії та Китаю

США мають намір запровадити проти Китаю та Росії нові обмеження, спрямовані на боротьбу з порушенням прав людини.

Про це повідомляє газета The Wall Street Journal із посиланням на поінформовані джерела.

Як пише видання, основну частину запланованих до прийняття санкцій буде введено відповідно до закону Магнітського. Решта санкцій торкнеться іранських безпілотників. Захід неодноразово заявляв про свої підозри у тому, що Іран постачає безпілотні літальні апарати до Росії. Обмеження також зачеплять незаконне рибальство в Тихому океані, Вашингтон підозрює причетність Пекіна.

Видання нагадує, що у грудні 2012 року США ухвалили акт Магнітського щодо громадян Росії, причетних до порушень прав людини. Керівництво РФ заперечувало всі звинувачення та заявляли про неприпустимість політизації справи Магнітського. Згодом акт Магнітського набув статусу глобального закону, санкції за яким мають застосовуватися не лише до росіян, а й до будь-яких громадян, які порушують права людини. Низка країн Європейського союзу пізніше запровадила подібні списки.

Сергій Магнітський – російський юрист, затриманий у 2008 році за звинуваченням у співучасті в ухиленні від сплати податків компанії Firestone Duncan. Його визнали винним і ув’язнили, де згодом він загинув за загадкових обставин. Адвокат і родичі Магнітського висловлювали впевненість, що він помер через систематичні відмови у наданні медичної допомоги — мав кілька хронічних захворювань. Пізніше ця версія підтвердилася, було встановлено, що смерть Магнітського могла настати в результаті побиття.

Поділитись