Financial Times повідомила про відмову Польщі постачати нафту до Німеччини

Financial Times повідомила про відмову Польщі постачати нафту до Німеччини

Польща відмовилася постачати нафту на нафтопереробний завод у німецькому місті Шведт для заміни імпорту російських енергоресурсів трубопроводом “Дружба”, пише Financial Times з посиланням на співробітника підприємства.


Газета уточнила, що НПЗ розглядає можливість постачання через польський порт Гданськ. Проте, як пояснив співрозмовник, Варшава незадоволена тим, що “Роснефть” має 54 відсотки акцій заводу.

“Поляки кажуть, що вони не хочуть забезпечувати нас постачанням, поки підприємство володіє “Роснефть”. Ми не можемо просто взяти і відмахнутися від цього”, – розповів робітник.
Видання уточнило, що німецький завод також сподівається на заміну російської нафти на постачання з Казахстану.

Заборона ЄС на імпорт російської нафти стала особливо серйозною проблемою для економіки Східного Бранденбурга, де нафтопереробний завод у місті Шведт, який забезпечував потреби регіону, а також Берліна і Західної Польщі, досі працював на постачаннях трубопроводом “Дружба”. Уряд Німеччини займається пошуком альтернативних джерел. За даними IHK, 69 відсотків опитаних компаній наполягають, щоб ФРН продовжувала використовувати трубопровідні поставки нафти.

У Німеччині прогнозують енергетичний колапс взимку через можливе припинення постачання російського газу. Міністр економіки Роберт Хабек та голова Федерального мережевого агентства Клаус Мюллер багаторазово закликали громадян країни скоротити споживання електроенергії з метою економії.

Поділитись