Китай рекордно збільшив імпорт нафти з Росії

Китай рекордно збільшив імпорт нафти з Росії

У травні Пекін збільшив імпорт сирої нафти російського виробництва на рекордні 55% рік до року.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дані Головного митного управління КНР. Так, Росія стала лідером серед усіх експортерів цього палива до Китаю, посунувши Саудівську Аравію.

Обсяг поставок нафти з Росії у травні досяг майже 8,42 млн т. – це приблизно 1,98 млн барелів на добу. Цей показник на чверть вищий за квітневі рівні, зазначає агентство. Нафта поставили як морським шляхом, і по трубопроводу «Східний Сибір — Тихий океан».

Ситуація обумовлена ​​наданням великих знижок китайським покупцем на тлі міжнародних санкцій щодо постачання нафти з Росії. Серед тих, хто купив паливо з дисконтом, – державна нафтопереробна корпорація Sinopec та державна Zhenhua Oil.

Обсяги нафти, поставленої з Саудівської Аравії, у травні збільшилися на 8,7% рік до року, королівство стало другим серед усіх постачальників нафти до Китаю, поступившись Росії вперше за більш ніж півтора роки.

Ер-Ріяду вдалося поставити 7,82 млн т за весь місяць (1,84 млн барелів насправді). У квітні добовий показник досяг 2,17 млн. барелів.

Постачання з Бразилії знизилися, у травні імпорт нафти з цієї країни до Китаю становив 2,2 млн т. (-19% рік до року). Китай з 2019 року відмовляється закуповувати венесуельську нафту через ризик потрапити під вторинні санкції США, підкреслює Reuters.

США, Євросоюз та інші країни наприкінці лютого почали запроваджувати рестрикції проти постачання нафти російського виробництва. Європа на початку червня схвалила пакет санкцій, який забороняє купувати у Росії нафту. Крім того, країни заборонили «страхування та перестрахування морських перевезень таких товарів [нафти та нафтопродуктів] до третіх країн».

Поділитись