Греція передасть США іранську нафту із затриманого російського танкера

Греція передасть США іранську нафту із затриманого російського танкера

Греція передасть Сполученим Штатам іранську нафту, що перевозилася танкером Lana під російським прапором.

Танкер був затриманий у Греції у середині квітня. Про це повідомили у прес-службі Міністерства морського флоту та острівної політики Греції.

«На основі судового рішення очікується, що вантаж танкера Lana буде переданий США, витрати на перевантаження беруть на себе американська влада. Судно знаходиться в порту Карістос [на острові Евбея]», – повідомила співробітниця прес-служби.

Афінське Македонське агентство новин (AMNA) повідомило 19 квітня про затримання грецькою владою російського танкера Pegas з 19 моряками на борту. Як пізніше стало відомо, Pegas через кілька днів було перейменовано на Lana через санкції ЄС, запроваджені через події в Україні. За інформацією агентства, танкер через механічні пошкодження супроводжувався буксиром у напрямку півострова Пелопоннес, де нафта мала бути перевантажена на інший танкер, проте через несприятливі погодні умови судно стало на якір поблизу Карістоса. Як зазначало тоді агентство, вимога про затримання стосувалася лише судна, а не його вантажу. За оцінками танкер перевозив 115 тис. тонн іранської нафти.

22 квітня AMNA повідомило, що танкер, який стояв на якорі під наглядом у порту Карістос, «звільнили за розпорядженням управління боротьби з відмиванням грошей» у рамках санкцій, накладених на Росію НАТО та Євросоюзом. «Згідно з наявною інформацією, екіпаж танкера представив офіційні документи Міжнародної морської організації, з яких випливає, що право власності на судно було передано компанії, яка не підпадає під санкції», ще до «спецоперації» РФ в Україні, зазначило агентство.

Поділитись