Варшава сподівається, що Київ не введе ембарго на польську агропродукцію

Варшава сподівається, що Київ не введе ембарго на польську агропродукцію

Сподіваємося, що Україна не вводитиме ембарго на польські фрукти чи овочі, оскільки це загострить ситуацію без потреби, – заявив міністр сільського господарства Роберт Телюс.

Про це повідомляє PAP.

Нагадаємо, що у вівторок заступник міністра економіки та торгівлі Тарас Качка в інтерв’ю виданню Rzeczpospolita повідомив, що найближчими днями Україна запровадить ембарго на польську цибулю, помідори, капусту та яблука, а потім, у середу заявив RMF 24, що запровадження українського ембарго є останнім пунктом плану дій, і очікується, що він не буде виконаний.

«У нас немає підтвердження того, що Україна запровадить обмеження на імпорт фруктів чи овочів, про що оголосив представник українського уряду у заявах для ЗМІ. Хороша новина полягає в тому, що сьогодні у своїй заяві він зосереджений на пошуку домовленості. Ми сподіваємося, що такого ембарго не буде, тому що це буде непотрібна ескалація ситуації», – прокоментував це Телус.

Також він додав, що Польща дотримується позиції, «що зерно з України має йти в країни, куди воно відправлялося до початку російської агресії, в тому числі найбільш потребуючі, а не на ринки сусідніх країн ЄС».

«Транзит зерна через територію Польщі відбувається без збоїв», – підкреслив міністр.

Телос зазначив, що необхідно, щоб ЄК вибудувала правові, фінансові та інфраструктурні інструменти, щоб українська продукція спрямовувалася до країн, куди вона відправлялася до війни.

«Ці інструменти та механізми не можуть мати тимчасовий характер. Нам потрібні довгострокові рішення, також на період після очікуваного вступу України до ЄС», – сказав він. 

Поділитись