Угода про стелю цін на газ у ЄС була досягнута, – Тайані

Угода про стелю цін на газ у ЄС була досягнута, – Тайані

Заступник прем’єр-міністра та міністр закордонних справ Італії Антоніо Тайані заявив, що ЄС майже досяг домовленості про стелю цін на газ, повідомляє Trend.

Віце-прем’єр і міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що в ЄС майже досягнуто згоди щодо стелі цін на газ, передає Trend.

“Наш міністр [з питань навколишнього середовища та енергетичної безпеки Джільберто] Пікетто-Фратін наполегливо працює в Брюсселі, щоб знайти угоду з іншими країнами про введення стелі цін на газ, і ми майже досягли цього”, – наводить його слова в неділю агентство ANSA.

22 листопада Єврокомісія запропонувала механізм корекції енергетичного ринку, в рамках якого пропонується ввести стелю цін на газ у розмірі 275 євро за 1 МВт·год (близько $3 тис. за 1 тис. куб. м) на віртуальному хабі TTF. За словами єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон, запропонована цифра може бути переглянута за підсумками консультацій із членами спільноти. У Єврокомісії пояснили, що ініціатива передбачає можливість екстреного скасування стелі цін на газ, якщо галузеві регулятори визнають, що його збереження може дестабілізувати ринки або призвести до значних проблем із поставками.

Більшість зацікавлених країн, включаючи Італію, визнали цю пропозицію незадовільною та неефективною. Пізніше Бельгія, Греція, Італія, Словенія та Польща представили свою пропозицію щодо встановлення стелі цін на рівні €160 за МВт·год, яка має діяти постійно. Угорщина зі свого боку заявляла, що не підтримає стелю цін на газ, яка, на її думку, може підірвати постачання та знизити зацікавленість виробників газу на європейському ринку.

Поділитись