Польща відмовилася вважати питання отримання репарацій від ФРН закритим

Польща відмовилася вважати питання отримання репарацій від ФРН закритим

Варшава не має наміру завершувати обговорення репарацій з боку Берліна за збитки під час Другої світової війни.

Про це заявив посол Польщі Даріуш Павлош.

«Справді, федеральний уряд (ФРН) вважає питання закритим із юридичної точки зору. Ми з цим не погоджуємося», — зазначив він в інтерв’ю для німецької газети Die Welt.

Дипломат згадав, що в роки війни Польща втратила третину населення, а договір, який міг би остаточно врегулювати вимоги про репарації, так і не був розроблений згодом. За словами Павлоша, позиція Варшави має значну громадську підтримку, а тому наївно припускати, що ситуація кардинально зміниться «після виборів 2023 року».

Раніше, 6 грудня, заступник міністра закордонних справ Польщі Аркадіуш Муларчик зазначив, що Варшава відкрита до діалогу щодо репарацій, і запропонував вірити в те, що питання буде врегульовано дипломатичним шляхом.

До цього, 23 листопада, повідомлялося, що Польща надіслала ноту 50 країнам, пояснюючи своє право на репарації від Німеччини.

28 жовтня МЗС Польщі опублікувало повний список вимог до Німеччини за збитки від Другої світової війни. У ньому заявлено про відшкодування матеріальних та нематеріальних збитків у розмірі 6,2 млрд злотих (близько $1,3 трлн), про компенсацію жертвам німецької агресії та членам їх сімей, вжиття заходів щодо повернення культурних цінностей Польщі, що знаходяться на території Німеччини.

Крім того, Варшава вимагає повернення активів та пасивів польських державних банків, а також повної реабілітації вбитих активістів довоєнної польської меншини та компенсації втрат, які зазнали польські організації в Німеччині.

Про повторні наміри Варшави вимагати близько $1,3 трлн з Німеччини як компенсацію за руйнування та жертви під час Другої світової війни стало відомо 1 вересня.

В уряді Німеччини у свою чергу стверджували, що не мають наміру здійснювати виплати. Там заявляли, що Польща відмовилася від подальших репарацій у 1953 році та неодноразово підтверджувала цю відмову. У вересні 2022 року канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав, що питання виплати військових репарацій Польщі закрите.

Поділитись