Обговорення 11 пакету антиросійських санкцій ЄС затягнеться через розбіжності

Обговорення 11 пакету антиросійських санкцій ЄС затягнеться через розбіжності

Представники країн ЄС проводять перше обговорення 11-го пакету санкцій проти Росії.

Як повідомляє Reuters, переговори між посланцями країн Євросоюзу розпочнуться 10 травня вранці і, за словами одного із дипломатів, будуть спекотними.

«За словами кількох дипломатів, точки зору, що сильно різняться, означають, що швидкої угоди не очікується», — йдеться в статті. Агентство уточнює, що країни, які виступають за максимально жорсткі санкції, будуть незадоволені тим, що нові санкції не заходять досить далеко, а інші побоюватимуться зашкодити своїм міжнародним зв’язкам.

Дипломатичні джерела повідомляють, що нові санкції включають внесення до чорного списку десятків нових компаній, зокрема з Китаю, Ірану, Казахстану та Узбекистану. Одна з країн ЄС розчарована тим, що новий пакет не включає припинення імпорту російських алмазів чи співробітництва у галузі ядерної енергетики. Дипломати з іншої країни Євросоюзу впевнені, що пропозиція націлити на треті країни санкції неминуче викличе гостру дискусію.

За словами джерел, нові санкції будуть спрямовані на те, щоб нафтовим танкерам заборонялося розвантажуватися у відкритому морі або прибувати до портів із вимкненими GPS-трекерами, що має допомогти відслідковувати порушення обмежень на торгівлю російською нафтою.

8 травня ЄК передала країнам ЄС проект 11-го пакету антиросійських санкцій для погодження. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що новий 11-й пакет антиросійських санкцій буде сконцентрований на протидії обходу раніше введених обмежень.

За інформацією The Financial Times, під санкції можуть потрапити сім китайських компаній, які виробляють мікрочіпи, напівпровідники та іншу електронну продукцію.

У рамках 11-го пакету ЄК також планує запровадити антиросійські санкції за руйнування пам’яток культури, розкрадання об’єктів культурної спадщини в Україні та евакуацію дітей із зони бойових дій.

Поділитись