Товарообіг Росії та Японії різко скоротився

Товарообіг Росії та Японії різко скоротився

Товарообіг Росії та Японії різко скоротився у першому кварталі цього року на 41 відсоток. Про це заявив заступник глави дипмісії Геннадій Овечко.

«На ділові кола (Японії) чиниться безпрецедентний тиск як з боку місцевої влади, так і з-за кордону. Негативна динаміка проглядається і в торгівлі», – пояснив дипломат.

За його словами, за підсумками минулого року вона становила близько 20 мільярдів доларів (зниження на 8,9 відсотка), при цьому значно скоротився японський експорт до Росії, до 4,67 мільярда доларів (падіння на 40,5 відсотка).

Овечко зазначив, що японська влада обмежила або заборонила ввозити до Росії широкий список товарів. Найбільшою товарною групою експорту до країни 2022 року стали вживані автомобілі — 41,5 відсотка обороту.

«У першому кварталі 2023 р. товарообіг скоротився на 41%. Експерти прогнозують його подальше падіння на тлі посилення антиросійських заходів колективним Заходом», – також наголосив Овечко.

Дипломат також наголосив на різкому зниженні рівня двостороннього торговельно-інвестиційного співробітництва. За його словами, контакти та взаємодія зберігаються лише в деяких сферах.

У квітні генеральний секретар Кабміну Японії Хірокадзу Мацуно пообіцяв, що Токіо продовжить посилювати санкції щодо Росії, а також докладе зусиль для збільшення підтримки України.

Рішення про зміну санкційного режиму обговорюватимуть на саміті «Великої сімки», який відбудеться 19-21 травня у Хіросімі. У ньому візьмуть участь лідери Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, США та Японії, а також Євросоюзу.

Поділитись