НАТО не розцінює Китай як свого супротивника – Столтенберг

НАТО не розцінює Китай як свого супротивника – Столтенберг

Однак НАТО вбачає причини для занепокоєння в тому, що Китай не поділяє західних цінностей, а також посилює співпрацю з Росією.

Про це заявив генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг, відповідаючи у четвер на питання євродепутатів на спільному засіданні комітету із закордонних справ та підкомітету з безпеки та оборони Європейського парламенту.

«Китай, на наш погляд, не є противником. Але ми стурбовані тим викликом, який Китай представляє для наших цінностей, наших інтересів та нашої безпеки», – сказав Столтенберг.

Генсек НАТО зауважив, що Китай не поділяє західних цінностей: не визнає свободи вираження, демократичних цінностей. За його словами, це чітко демонструють репресії проти журналістів та опозиціонерів.

Столтенберг також вказав на придушення демократичного руху в Гонконгу, напруженість щодо Тайваню та значні інвестиції Китаю в сучасну ядерну зброю та ракети далекого радіусу дії.

Генсек НАТО зарахував до ризиків, що походять від КНР, посилення співпраці з Росією, а також зазначив, що Китай не виступив із засудженням так званої російської «СВО».

Поділитись