Блінкен та Столтенберг обговорили можливі дії НАТО в Україні

Блінкен та Столтенберг обговорили можливі дії НАТО в Україні

Держсекретар Ентоні Блінкен і генсек НАТО Йєнс Столтенберг по телефону обговорили саміт РФ-США і можливі дії альянсу через ситуацію навколо України.

Про це 8 грудня повідомив керівник прес-служби Держдепартаменту Нед Прайс.

«Вони обговорили розмову між президентами Джо Байденом і Володимиром Путіним, що відбулася 7 грудня, і варіанти дій НАТО у відповідь на подальшу російську агресію проти України», — йдеться у повідомленні прес-служби Держдепу.

Крім того, під час бесіди Блінкен відзначив зусилля Столтенберга щодо «підвищення пильності та зміцнення єдності альянсу».

Онлайн-саміт Путіна та Байдена із захищеного каналу відеозв’язку пройшов увечері 7 грудня.

У Кремлі при цьому заявили, що саміт Росія-США носив відвертий та діловий характер. Під час розмови глави держав змогли обговорити ситуацію в Україні, розширення НАТО на схід, реалізацію підсумків російсько-американського саміту, що відбувся в червні в Женеві, міжнародний порядок денний, а також домовилися продовжувати діалог між країнами.

У ході переговорів Байден повідомив Путіну про стурбованість Вашингтона та європейських союзників через нібито нарощування військової присутності РФ біля кордонів України.

У свою чергу помічник президента РФ Юрій Ушаков заявив, що Путін у розмові з президентом США зазначив, що є певні «червоні лінії», які, зокрема, виключають будь-яке просування НАТО на схід та розміщення на території України загрозливих РФ збройних систем, особливо наступального озброєння.

Поділитись