Учаснику “Північного потоку-2” виписали рекордний штраф – 40 мільйонів євро

Учаснику “Північного потоку-2” виписали рекордний штраф – 40 мільйонів євро

Польський антимонопольний регулятор виписав французької компанії Engie штраф в розмірі 40,3 мільйона євро за відмову від співпраці у справі про будівництво газопроводу «Північний потік-2», пише ТАСС.

Engie є одним з інвесторів газопроводу, що будується. Інформація про штраф міститься в звіті регулятора. Чи накладено штраф на інші компанії, ані слова. Партнерами “Газпрому” в проекті також є німецькі Uniper і Wintershall, австрійська OMV і Shell. Вони фінансують 50 відсотків будівництва.

Раніше санкції щодо учасників “Північного потоку-2” погрожував ввести президент США Дональд Трамп. У Вашингтоні впевнені, що газопровід з Росії до Німеччини підірве енергетичну безпеку Європи. Замість цього США пропонують своїм партнерам закуповувати власний скраплений природний газ. Польща повністю підтримує цю позицію і разом з країнами Балтії та України намагається перешкодити проекту.

Передбачалося, що перший газ по «Північному потоку-2» піде в кінці грудня 2019 року, але через позицію Данії, яка максимально затримала видачу дозволу на будівництво в своїх водах, запуск доведеться перенести.

Поділитись