У НАТО оцінили шкоду для США від санкцій проти “Північного потоку – 2”

У НАТО оцінили шкоду для США від санкцій проти “Північного потоку – 2”

Можливі санкції США, спрямовані проти газопроводу “Північний потік – 2”, здатні послабити відносини Вашингтона з Європою.

Частина країн продовжують підтримувати цей проект, говориться в одній із доповідей, підготовлених для розгляду на осінній сесії Парламентської асамблеї НАТО, яка пройде з 11 по 14 жовтня в Лондоні.

Профільні комітети асамблеї раніше обговорювали підготовлені проекти резолюцій і доповідей, які будуть внесені на розгляд сесії. У разі схвалення їх направлять в якості політичних рекомендацій Північноатлантичній раді.
У документі “Економічні санкції як інструмент зовнішньої політики”, підготовленому доповідачем від Норвегії Крістіаном Тібрінг-Гьедде, міститься окрема глава, присвячена заходам проти Росії. У ній згадується, що в серпні комітет сенату конгресу США розглядав законопроект, на основі якого будуть вивчатися “нові санкції щодо компаній і приватних осіб, що займаються будівництвом газопроводів Nord Stream – 2”.

“Законопроект ще має пройти голосування повним складом сенату і палати представників, перш ніж президент зможе підписати його як закон, але він тим не менш викликав серйозну заклопотаність у Європі, яка розділена між країнами, що підтримують і виступають проти цього трубопроводу. Санкції також можуть вплинути на інші російські газопроводи, такі як “Турецький потік”, – йдеться в доповіді.

У ньому вказується, що прийняті раніше в США заходи, що дозволяють адміністрації застосовувати санкції до неамериканським компаніям, які співпрацюють з російськими партнерами в сфері нафтовидобутку або модернізації трубопроводів, вже і так “породили певну трансатлантичну напруженість”.

“Очевидно, що ні Європа, ні Північна Америка не зацікавлені в тому, щоб політика санкцій відносно Росії мала побічний ефект розмивання трансатлантичної солідарності, і саме тому консультації з таких питань є вкрай важливими”, – вважає доповідач.

При цьому в цілому він зазначає, що “міжнародні санкції, мабуть, зробили деякий економічний вплив на Росію, але чи були вони ефективними, зовсім не ясно”.

Проект “Північний потік – 2” передбачає будівництво двох ниток трубопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Його планується добудувати в 2019 році.

Поділитись