Туреччину пригрозили виключити з НАТО

Туреччину пригрозили виключити з НАТО

Сенатор-республіканець США Ліндсі Грем повідомив, що готовий представити законопроект про припинення її участі в НАТО в зв’язку з військовою операцією в Сирії.

Відзначається, що документ є двопартійним. Відповідно до законопроекту, щодо Туреччини також введуть санкції. Як заявив Грем, документ проти Анкари буде представлений в разі вторгнення Туреччини до Сирії і нападу курдських сил.

Нагадаємо, Туреччина направила додаткові війська і техніку до кордону з Сирією в повіт Акчакале після того, як президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган оголосив про операцію проти курдської збройної коаліції «Сили демократичної Сирії».

Про це повідомило агентство Bloomberg з посиланням на місцеве телебачення. Як зазначається, раніше турецький лідер заявив, що Анкара «завершила приготування, завершила розробку плану операції», а також, що були «віддані необхідні накази». Ердоган також зазначив, що військова операція на півночі Сирії буде проводитися із залученням наземних і повітряних сполучень. Метою турецького військового втручання є створення буферної зони для розміщення в ній сирійських біженців, які перебувають на території Туреччини, і відтискування сил курдської збройної коаліції.

Раніше представник збройної коаліції Мустафа Балі заявив, що курдські формування почнуть військові дії проти турецьких військ у разі їх вторгнення в північно-східні райони Сирії.

У серпні газета Asharq Al-Awsat повідомила, що США і Туреччина досягли домовленості про створення зони безпеки на ділянці сирійсько-турецького кордону між містами Рас-ель-Айн і Телль-Аб’яд. Передбачалося, що ця прикордонна територія буде спільно патрулюватися американськими і турецькими військовослужбовцями. За задумом турецької сторони, в буферну зону зможуть повернутися з Туреччини сотні тисяч сирійських біженців.

Курдські формування за угодою з США почали залишати ці райони в кінці серпня. При цьому керівництво коаліції виступило категорично проти переселення туди біженців з турецької території. Командир СДС Мазлум Кобань заявив в п’ятницю газеті Asharq Al-Awsat, що Анкара хоче змінити демографічний склад населення на північному сході Сирії. Він розцінив ці плани як «етнічну чистку».

Поділитись