У США мають намір поставити під питання членство Туреччини в НАТО

У США мають намір поставити під питання членство Туреччини в НАТО

Колишній помічник з національної безпеки екс-президента США Дональда Трампа Джон Болтон вважає, що членство Туреччини в НАТО у 2023 році має бути поставлене під питання через позицію влади цієї країни щодо Росії.

Про це він написав у статті на сайті британської газети Telegraph. Він висловив жаль, що торгові та військові партнери Росії «ще не залишили її в тяжкі години», включаючи Туреччину, яка відмовилася зайняти жорстку антиросійську позицію через війну в Україні.

«Членство Туреччини в НАТО має бути під питанням у 2023 році, якщо президента Реджепа Тайїпа Ердогана (ймовірно, через шахрайство) буде переобрано», — написав Болтон. На його думку, найближчими місяцями «єдність та рішучість Заходу» будуть по-справжньому перевірені на ділі.

Раніше стало відомо, що НАТО посилило тиск на Туреччину, щоб країна переглянула свою позицію щодо дотримання Конвенції Монтре, яка регулює судноплавство в протоках Босфор і Дарданелли і забороняє пропуск туди військових кораблів. Міністр закордонних справ країни Мевлют Чавушоглу ще навесні 2022 року говорив, що Анкара закриє протоки Босфор та Дарданелли для військових кораблів Росії та України відповідно до Конвенції.

Поділитись