Туреччина відмовилася від російської нафти, – EnergyIntel

Туреччина відмовилася від російської нафти, – EnergyIntel

Туреччина радикально скоротила імпорт нафти з Росії після того, як Євросоюз ввів ембарго, а країни G7 встановили «стелю цін» із забороною на страхування танкерів, що везуть барелі дорожче за $60.

У грудні Туреччина отримали лише два вантажі російського сорту Urals загальним обсягом 1,7 млн барелів, повідомляє EnergyIntel з посиланням на нафтотрейдерів та статистику танкерних перевезень від Kpler.

У перерахунку на денний обсяг поставки впали до 55 тисяч барелів на добу, що на 86% нижче за рівень попередніх шести місяців: у червні-листопаді Туреччина закуповувала в середньому 399 тисяч барелів на добу.

Після початку війни Туреччина більш ніж у чотири рази збільшила імпорт російської нафти, забираючи на ринку барелі, від яких відмовилися клієнти в Європі. Але грудневі обсяги поставок стали мінімальними з лютого і виявилися навіть нижчими за рівні другої половини 2021 року.

Повністю відмовився від російської сировини найбільший у країні нафтопереробний завод STAR. НПЗ, що належить азербайджанській групі SOCAR та забезпечує 25% нафтопереробки в Туреччині, у листопаді скоротив закупівлі в Росії вдвічі – з 700 до 300 тисяч тонн на місяць, а в грудні припинив їх через загрозу вторинних санкцій.

Джерела EnergyIntel стверджують, що провал турецького попиту може виявитися тимчасовим: знижки, що досягають $30 за барель, повернуть інтерес до Urals після того, як у НПЗ з’явиться більше ясності щодо механізму дії обмежень санкцій.

Втім, окремою проблемою залишаються танкери, яких, як і раніше, не вистачає. Основний обсяг російської нафти Туреччина отримує не з сусіднього Новоросійська, а з портів Балтійського моря, де у грудні було заплановано відправку 55 вантажів.

З них троє було скасовано, а ще для шести не знайшлося танкерів, і їх, можливо, доведеться перенести, розповів Reuters нафтотрейдер, який працює в регіоні.

Поділитись