У Польщі оцінили шанси зупинити завершення будівництва «Північного потоку-2»

У Польщі оцінили шанси зупинити завершення будівництва «Північного потоку-2»

Експерт польського Центру східних досліджень Шимон Кардащ оцінив шанси зупинити завершення газпроводу «Північний потік-2».

Свою думку він висловив в інтерв’ю з виданням Interia.

«Я не можу сказати зі стовідсотковою впевненістю, що “Північний потік-2” буде добудований, але мій інтуїтивний прогноз незмінний – все йде до завершення проекту», – заявив Кардащ. За його словами, німецькі політичні і ділові кола все більше висловлюють прихильність до проекту.

Фахівець також висловив думку, що затримка із завершенням проекту не є великою проблемою для Росії, так як у неї є транзитна угода з Україною до 2024 року і альтернативні маршрути поставок газу. При цьому він визнав ефективність американських санкцій, однак закликав не переоцінювати їх.

«Що ще має статися, щоб Німеччина змінила свою позицію? Я дійсно не знаю, раз після всіх цих поворотів проект все ще життєздатний», – уклав експерт.

Раніше німецький політолог Олександр Рар розповів про боротьбу канцлера ФРН Ангели Меркель за завершення будівництва російського газопроводу. На його думку, газопровід буде добудований, Німеччина і Росія зможуть зберегти обличчя, але попереду чекають «нові випробування і баталії».

19 січня США вперше реалізували списку санкцій загрозу щодо компаній, задіяних в будівництві російського газопроводу. Під удар потрапила баржа «Фортуна» та її російський власник. На цьому тлі «Газпром» вперше визнав, що будівництво може бути відкладено на невизначений термін або навіть за виняткових обставин зупинено назавжди.

Поділитись