«Газпром» вперше заговорив про провал «Північного потоку-2»

«Газпром» вперше заговорив про провал «Північного потоку-2»

Проект газопроводу «Північний потік-2» може бути припинений або навіть остаточно згорнуто через політичний тиск.

Про це йдеться в проспекті єврооблігацій «Газпрому», з яким ознайомився Reuters.

Компанія вперше заговорила про провал знакового газопроводу, хоча як і раніше має намір завершити його будівництво, «як тільки це стане розумно можливим». Оскільки «Газпром» є публічною компанією, він зобов’язаний попереджати інвесторів про можливі ризики до розміщення боргових паперів. Саме про це йдеться в документі, який разом з тим містить застереження про виняткові обставини, при яких проект зупинять.

Якщо вони настануть, то, як визнали в російському газовому монополістові, від неї можуть зажадати виплати компенсацій – штрафів, зборів за анулювання та інших платежів. Може виникнути і потреба в створенні істотних резервів, щоб стримати знецінення інвестицій.

Будівництво газопроводу зупинилося в грудні 2019 року через санкцій з боку США. З того моменту вдалося прокласти тільки 2,6 кілометра на шельфі Німеччини. З 15 січня Данія дозволила добудовувати «Північний потік-2» баржі «Фортуна», але ні вона, ні трубоукладач «Академік Черський» поки не приступили до робіт. Крім того, США готують санкції щодо російської баржі.

В операторі проекту, компанії Nord Stream 2 AG, важко назвати терміни початку будівництва. Представник компанії пояснив, що ще пара тижнів або більше потрібні для додаткових випробувань.

У грудні 2018 року голова «Газпрому» Олексій Міллер стверджував, що «Північний потік-2» запрацює на початку 2020 року і США не зможуть цьому завадити. Рік тому запуск перенесли на кінець 2020 го або початок 2021 року. В даний час мова йде про середину 2021 року.

Поділитись