В Україні підрахували втрати від запуску «Північного потоку-2»

В Україні підрахували втрати від запуску «Північного потоку-2»

В Україні підрахували втрати від запуску будівництва російського газопроводу «Північний потік-2».

Аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук заявив, що після завершення будівництва України може втрачати по кілька мільярдів доларів на рік. Його слова наводить «Страна.ua».

За його словами, запуск «Північного потоку-2» призведе до втрати необхідності в транзиті газу через територію України.
Корольчук зазначив, що проект може бути завершений вже в другому кварталі 2021 року, а прокачування газу почнуть вже в наступному році. Новий газопровід забезпечить газом країни, які раніше не покривалися «Північним» і «Турецьким» потоками, внаслідок чого транзит через Україну «стане зайвим».

При цьому обсягів транзиту може не вистачити навіть для самоокупності української газотранспортної системи, вважає Корольчук. Аналітик попередив, що на тлі цього влада може покласти частину витрат на утримання труби на українських споживачів. Це, за його словами, призведе до збільшення рахунків за газ.

Економіст Олексій Кущ заявив, що навіть п’ятирічний контракт з «Газпромом» не дозволить Україні заробити на транзиті газу. За його словами, українська ГТС буде працювати на самоокупність, а після закінчення терміну дії контракту обсяги транзиту скоротяться ще сильніше.

Напередодні Конгрес США схвалив розширення обмежувальних заходів щодо «Північного потоку-2», які стосуються страхових компаній і організацій в сфері сертифікації. Також проблеми в разі сприяння роботам пообіцяли компаніям, які займаються установкою або модернізацією зварювального обладнання на судах.

Однак цей пакет поправок може заблокувати президент США Дональд Трамп. Главі Білого дому не подобається становище про соціальні мережі, де говориться, що їх керівництво може вносити зміни в повідомлення користувачів.

Будівництво Північного потоку-2 зупинилося в грудні минулого року після того, як США пригрозили санкціями власникам трубоукладачів. Очікується, що в найближчі дні роботи відновлять в водах Німеччини.

Поділитись