У Британії проаналізували наслідки війни Китаю з Тайванем

У Британії проаналізували наслідки війни Китаю з Тайванем

Війна Китаю з Тайванем коштуватиме світу 10 трильйонів доларів, що дорівнює приблизно 10% світового ВВП. Ця цифра більша за удар від війни росії з Україною, пандемію COVID та глобальну фінансову кризу разом узятих.

Про це повідомляє Bloomberg.

«Мало хто вважає високу ймовірність неминучого китайського вторгнення. Народно-визвольна армія не нарощує війська на узбережжі. Повідомлення про корупцію в китайській армії ставлять під сумнів здатність голови КНР Сі Цзіньпіна провести успішну передвиборчу кампанію. Американські чиновники кажуть, що напруженість дещо зменшилася на листопадовому саміті між президентом Джо Байденом і Сі, який пообіцяв «теплі» заходи для залучення іноземних інвесторів», — заявили у агентстві.

Вторгнення росії в Україну та дефіцит напівпровідників, коли світ знову відкрився після карантину через COVID, дають лише невелике уявлення про те, що стоїть на кону для світової економіки. Вплив війни в Тайванській протоці буде набагато більшим.

У випадку початку бойових дій:

🔹 Економіка Тайваню буде зруйнована.
🔹 ВВП Китаю зазнає удару на 16,7%.
🔹 ВВП США впаде на 6,7%.
🔹 Світовий ВВП впаде на 10,2%, причому найбільше постраждають Південна Корея, Японія та інші економіки Східної Азії.

У випадку річної блокади Тайваню з боку материкового Китаю:

🔹 ВВП Тайваню за перший рік впаде на 12,2%.
🔹 Для Китаю, США та світу — ВВП у перший рік впаде на 8,9%, 3,3% та 5% відповідно.

Проте бізнес та уряди також готуються до конфлікту. Інвестиції в електроніку та електрообладнання зросли до 181 мільярда доларів у 2022 році з 48 мільярдів доларів у 2020 році, оскільки уряди США, Японії та Німеччини розгорнули інвестиції, щоб диверсифікувати джерела постачання напівпровідників.

«Якщо в аналізі Bloomberg Economics і є позитивний момент, то, можливо, він полягає в наступному: Ціна кризи в 10 трильйонів доларів буде настільки високою для всіх гравців, що стимул уникнути її буде сильним», — наголосили у агентстві.

Поділитись