«Ескалація триватиме»: ЗМІ підбили підсумки візиту Пелосі на Тайвань

«Ескалація триватиме»: ЗМІ підбили підсумки візиту Пелосі на Тайвань

Візит спікера палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань став каталізатором китайсько-тайванських відносин, а прогнози про війну можуть здійснитися.

Про це пишуть західні ЗМІ.

Увечері 2 серпня спікер прибула до столиці Тайваню Тайбей. За допомогою сервісу Flightradar на різних ділянках за рухом літака спостерігали понад 6 млн людей. Китай попередив, що візит Пелосі на острів не залишиться без відповіді і констатував різке погіршення американсько-китайських відносин. При цьому армія КНР розпочала масштабні військові навчання у морі навколо Тайваню. 3 серпня Ненсі Пелосі безперешкодно покинула Тайбей.

Незважаючи на благополучне завершення візиту Пелосі, що займає третю за значимістю посаду в державній ієрархії Сполучених Штатів, відносини між Китаєм та Тайванем не повернулися на колишній рівень.

The Wall Street Journal зазначає, що приїзд Ненсі Пелосі підняв військову напруженість на острові до найвищого рівня більш ніж за 20 років і Тайвань став ключовою ділянкою фронту до суперництва США та Китаю.

«Ескалація триватиме ще довго після того, як речник Конгресу повернеться додому», – попередило видання.

У свою чергу газета The New York Times звернула увагу на китайські навчання, які розпочалися навколо території Тайваню та створюють пряму загрозу безпеці острова.

А журналісти Financial Times дійшли висновку, що Китай, за допомогою військових навчань, може організувати блокаду Тайваню. І, враховуючи реакцію Пекіна, попередження про те, що візит Пелосі може призвести до війни в регіоні, схоже, справдилися, констатували вони.

Поділитись