Китай скасував зустріч із главою МЗС Японії після заяв G7 щодо Тайваню

Китай скасував зустріч із главою МЗС Японії після заяв G7 щодо Тайваню

Китай скасував зустріч міністра закордонних справ з колегою з Японії, яку було заплановано в Пномпені, після заяви країн «Великої сімки» (G7) щодо ситуації навколо Тайваню, повідомила офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн.


Раніше міністри дипломатичних відомств країн G7 висловили занепокоєння у зв’язку з діями Китаю, зокрема військовими навчаннями, а також зазначили, що «ескалаційна» реакція Пекіна у зв’язку з візитом на острів спікера палати представників США Ненсі Пелосі ризикує посилити регіональну напруженість.

“Китай більше не організує зустріч міністрів закордонних справ Китаю та Японії в Пномпені, тому що Японія разом з країнами G7 і Євросоюзом (ЄС) виступила зі спільною заявою, в якій безпідставно звинувачує Китай і видає чорне за біле”, – заявила Чуньїн.

Літак Ненсі Пелосі приземлився на Тайвані 2 серпня, всупереч попередженню офіційного представника МЗС КНР Чжао Ліцзянь, який заявив, що якщо її візит відбудеться, китайські військові «не сидітимуть склавши руки».

Пелосі пояснила прибуття делегації конгресу США на Тайвань бажанням дати зрозуміти, що Вашингтон не відмовиться від своєї прихильності до підтримки острова. У день приземлення літака американського спікера Китай розпочав масштабні навчання та закрив авіасполучення навколо Тайваню до 7 серпня.

Поділитись