Австралія відреагувала на ситуацію навколо Тайваню та Китаю

Австралія відреагувала на ситуацію навколо Тайваню та Китаю

Австралія залишиться прихильною до збереження статус-кво по відношенню до Китаю і Тайваню.

З такою заявою виступив прем’єр-міністр країни Ентоні Альбанезе в ефірі радіостанції ABC.

“Ми хочемо миру та безпеки в регіоні і не підтримаємо жодних змін статус-кво Тайваню. Це така сама позиція, як у Сполучених Штатів”, – сказав Альбанезе, підкресливши, що візит спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі на острів є виключно ” справою США та Тайваню”.

Прем’єр також зазначив, що Австралія уважно спостерігає за подальшим розвитком подій та діями КНР. “Ми дотримуватимемося обраного курсу і прагнутимемо до співпраці та позитивних відносин з Китаєм там, де ми можемо. В інших випадках ми маємо намір відстоювати свої інтереси та цінності, у тому числі наше право на безпечне судноплавство та прохід через Південно-Китайське море”, – сказав він.

Відносини між владою материкового Китаю і Тайванем в останні кілька днів ускладнилися через візит спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, що відбувся у вівторок і середу, на острів. Китай неодноразово попереджав американську сторону, що якщо поїздка відбудеться, то це не залишиться без наслідків, буде вжито жорстких заходів. Відразу після прильоту Пелосі Пекін оголосив про плани проведення військових навчань із бойовими стрільбами у шести зонах акваторії навколо Тайваню.

Тайвань управляється своєю адміністрацією з 1949 року, коли на острів бігли залишки сил Гоміньдану на чолі з Чан Кайші (1887-1975), зазнавши поразки у громадянській війні в Китаї. З того часу Тайбей зберігає прапор і деякі інші атрибути колишньої Китайської Республіки, яка існувала на материку до приходу до влади комуністів. Згідно з офіційною позицією Пекіна, це одна з провінцій КНР.

Поділитись