США не підтримують незалежність Тайваню – Байден

США не підтримують незалежність Тайваню – Байден

Президент США Джо Байден заявив у суботу, що Сполучені Штати не підтримують незалежність Тайваню після того, як тайванські виборці відмовили Китаю та дали правлячій партії третій президентський термін.

Про це передає Reuters.

Раніше того ж дня кандидат у президенти від правлячої Демократичної прогресивної партії (DPP) Тайваню Лай Чін-те прийшов до влади, рішуче відкинувши тиск Китаю, щоб його відмовити, і пообіцяв протистояти Пекіну та шукати переговорів.

«Ми не підтримуємо незалежність…», – сказав Байден, коли його запитали про реакцію на суботні вибори.

У 1979 році Сполучені Штати змінили дипломатичне визнання з Тайбею на Пекін і давно заявляли, що не підтримують офіційне проголошення незалежності Тайваню. Однак він підтримує неофіційні відносини з самоврядним островом і залишається його найважливішим спонсором і постачальником зброї.

Пекін, який ніколи не відмовлявся від застосування сили, щоб поставити Тайвань під свій контроль, побоюється, що Лай може оголосити про створення Республіки Тайвань, чого Лай сказав, що він не зробить.

Раніше Байден засмутив китайський уряд коментарями, які, здавалося, припускали, що Сполучені Штати захищатимуть острів у разі нападу на нього, що є відхиленням від давньої позиції США щодо «стратегічної двозначності».

Його коментарі в суботу, схоже, були спробою заспокоїти Пекін.

Незважаючи на це, Вашингтон за кілька годин до відкриття виборчих дільниць попередив, що «буде неприйнятним» для «будь-якої» країни втручатися у вибори.

Поділитись