Сенатор від Республіканської партії заявив, що буде оскаржувати перемогу Байдена

Сенатор від Республіканської партії заявив, що буде оскаржувати перемогу Байдена

Сенатор-республіканець Джош Хоулі в середу пообіцяв оскаржити перемогу обраного президента демократів Джо Байдена, коли Конгрес збирається офіційно підрахувати голоси виборців, що може спричинити тривалі дебати в Сенаті, але практично не має шансів скасувати результати.

Про це повідомляє Reuters.

Хоулі, молодший сенатор від штату Міссурі, який був обраний у 2018 році, зазначив у своїй заяві, що “деякі штати, особливо Пенсільванія, не дотримувались власного законодавства про вибори штату”.

“Принаймні, Конгрес повинен провести розслідування”, – сказав він у заяві.

Хоулі не представив жодних доказів для своїх вимог.

Низка республіканських депутатів Палати представників заявили, що планують оскаржити результати виборів, але Хоулі – перший американський сенатор, який зробив це.

Байден переміг президента Дональда Трампа в Колегії виборників.

Трамп відмовився визнати свою поразку і неодноразово стверджував, що вибори були забруднені широкомасштабним шахрайством.

За системою Виборчого кодексу, “виборчі голоси” розподіляються між штатами та округом Колумбія на основі їх представництва в конгресі.

Конгрес повинен зробити офіційний підсумок виборчого коледжу 6 січня на урочистій сесії.

“Цього разу ви просто отримаєте театр зі своєю церемонією”, – сказав Джастін Левіт, професор конституційного права в Університеті Лойоли Мерімаунт у Лос-Анджелесі та колишній заступник помічника генерального прокурора Департаменту цивільних прав Міністерства юстиції США.

Заперечення Хоулі може спричинити години дискусій та змусити проголосувати оскарження, сказав Левітт. Це може поставити деяких республіканців у незручне становище відхиляти заяви Трампа про шахрайство.

Незважаючи на виклик Хоулі, старші республіканські сенатори заявили, що перемога Байдена буде в контрольованому республіканцями сенаті. Лідер більшості Мітч Макконнелл, найвищий республіканець Сенату, визнав перемогу Байдена 15 грудня і закликав інших республіканців Сенату утриматися від заперечень 6 січня.

Поділитись