Пенс відмовився переглядати підсумки президентських виборів США

Пенс відмовився переглядати підсумки президентських виборів США

Віце-президент США Майкл Пенс відмовляється переглядати результати минулих президентських виборів, на яких перемогу здобув демократ Джозеф Байден.

Про це повідомила газета The Hill з посиланням на судові документи.

У них йдеться про те, що адвокати конгресмена-республіканця Луї Гомерта (від штату Техас) повідомили, що Пенс відхилив їх прохання приєднатися до спроби переглянути підсумки президентських виборів. Гомерт в понеділок подав до суду штату Техас позов проти Пенса, намагаючись довести, що віце-президент володіє винятковим правом визначати, які саме членів колегії вибірників будуть вважати на спільному засіданні 6 січня Сенат і Палата представників Конгресу США при офіційному затвердження результатів голосування колегії, що відбулася 14 грудня.

У позові, по суті, міститься прохання до суду надати пенсію право 6 січня скасувати результати президентських виборів в тих, хто вагається штатах, таких як Арізона, і зобов’язати Конгрес зарахувати вибірників-республіканців, які під час альтернативного, невизнаного голосування виступили за Трампа замість тих, хто висловився за Байдена під час офіційного підрахунку голосів. У судових документах зазначається, що представники Гомерта зв’язалися з пенсії перед подачею позову, але консультації не привели до досягнення будь-якої домовленості. Сам віце-президент публічно не коментував цю ситуацію.

Пенсу, який, як і президент Дональд Трамп, представляє Республіканську партію США, належить головувати на спільному засіданні верхньої та нижньої палат Конгресу, на якому будуть затверджені підсумки голосування вибірників. Справа в тому, що віце-президент, згідно з Конституцією США, є головою Сенату.

Президентські вибори в США відбулися 3 листопада. 14 грудня колегія вибірників затвердила результати голосування, згідно з якими демократ Байден стане новим главою держави. Проте Трамп не визнає поразку і звертається до судів з вимогою про проведення перерахунку голосів виборців в ряді штатів. Однак дії юристів господаря Білого дому не мають успіху, їх позови були відхилені судами, в тому числі Верховним судом США. Згідно з останніми даними, за Байдена проголосували понад 81,2 млн виборців, за Трампа – 74,2 млн.

Інавгурація наступного глави адміністрації США відбудеться 20 січня.

Поділитись