Росіянам за кордоном перестануть видавати біометричні закордонні паспорти

Росіянам за кордоном перестануть видавати біометричні закордонні паспорти

Росіяни за кордоном зможуть подати документи лише на п’ятирічний закордонний паспорт.

Консульський департамент МЗС Росії тимчасово припиняє заяви на видачу закордонних паспортів терміном дії 10 років, повідомляється на сайті відомства.

З 26 серпня тимчасово припиняється прийом заяв про видачу паспортів нового покоління (терміном дії 10 років). Оформлення паспортів терміном дії 5 років продовжиться без змін в установленому порядку як первинний, замість діючого, використаного, втраченого або зіпсованого», — йдеться у повідомленні.

Ця інформація з’явилася на сайтах посольств у європейських країнах (зокрема, в Латвії, Естонії, Швеції, Італії, Німеччині), а також у Туреччині, Азербайджані, Казахстані. Як пише «Бі-бі-сі», анульовано вже існуючі записи на подання документів на такі паспорти. Громадянам запропонували записатися на отримання п’ятирічного паспорта.

Одночасно на сайті держпослуг виявився тимчасово недоступний розділ щодо отримання паспортів, реєстрації та оформлення запрошень на в’їзд до Росії. При переході на вкладку «Паспорти, реєстрація, візи» користувачі бачать повідомлення: «Сервіс МВС не відповідає. Спробуйте подати заяву пізніше».

На сайтах посольств у Латвії та Туреччині скасування видачі паспортів із чіпами на 10 років пояснюють «технічними причинами». Посольство в Туреччині, що вони діятимуть, допоки не буде врегульовано «питання виготовлення паспортів з електронним носієм інформації». Бі-бі-сі пов’язує нові правила з дефіцитом чіпів для біометричних паспортів.і старих карток та вставляти у нові.

Поділитись