У найбільшому вугільному басейні РФ зупиняють видобуток

У найбільшому вугільному басейні РФ зупиняють видобуток

У найбільшому вугільному басейні Росії через санкції зупиняють видобуток.

Санкції Євросоюзу, що набули чинності на початку серпня, поставили на межу колапсу економіку Кемеровської області – головного у Росії центру видобутку вугілля.

Через ембарго ЄС, що закрив для російських вугільників ключовий ринок збуту, компанії змушені згортати видобуток у Кузнецькому вугільному басейні – одному з найбільших родовищ світу із сумарними запасами майже 90 млрд тонн.

Декілька вугільних розрізів, де вугілля видобувається відкритим способом, тимчасово призупинили його вилучення, повідомили ТАРС в уряді Кемеровської області. Це розріз “Кузнецький Південний”, ТОВ “Розріз Задубровський Новий”, ТОВ “Розріз Киселевський”, АТ “Поляни».

Компанії знижують плани видобування, оскільки переорієнтувати потоки в Азію виявилося складно. Пропускна спроможність Східного полігону РЗ «істотно обмежена», повідомив представник обласного уряду.

На Кемеровську область припадає 60% російського видобутку кам’яного вугілля, близько 80% — коксівного та 100% — деяких особливо цінних марок вугілля.

Після серпня в області буде «найжорсткіша ситуація», каже фахівець із регіональної економіки, професор МДУ Наталія Зубаревич: через втрату ринку компанії будуть змушені тримати співробітників на неповній зайнятості (звільнити їх складно) або відправляти у відпустки без збереження утримання.

Загалом на вугільних підприємствах Кузбасу працює 91 тисяча осіб, при цьому 20% працездатного населення регіону проживають у мономістах, підрахували експерти Центру стратегічних розробок. Найбільші їх – вугільні, побудовані навколо підприємств основних підприємств галузі («Распадская», ВАТ Межиріччя, ВАТ Південний Кузбас).

“Відомості від вугледобувних підприємств про скорочення працівників у зв’язку з можливим зниженням видобутку вугілля до регіонального міністерства вугільної промисловості не надходили”, – заявили ТАРС у регіональному уряді.

Але це лише питання часу. Працівників тримають «у простої», і це може тривати до кінця року, коли стануть зрозумілими реальні масштаби загроз ринку праці, попереджає Зубаревич.

Росія постачала до ЄС 50 млн. тонн вугілля щорічно, нагадує вона. Частину цих обсягів вугільники перенаправляють до Китаю зі знижкою 45-50%, але все вугілля вивезти до Азії неможливо. “Транссиб не гумовий”, – каже Зубаревич.

Поділитись