Росія вирішила пустити «під ніж» свою нафтову промисловість

Росія вирішила пустити «під ніж» свою нафтову промисловість

Пожертвувавши видобуванням та експортом газу, російська влада готується «пустити під ніж» ще одну “дійну корову” економіки, яка з радянських часів годувала країну твердою валютою для оплати імпорту від технологій до ширвжитку.

Через новий пакет санкцій, який включає європейське ембарго і «стелю» цін на нафту, Росія з березня скоротить видобуток на 500 тисяч барелів на добу, оголосив у п’ятницю віце-прем’єр Олександр Новак, який курує енергетику.

«Як і було заявлено раніше, ми не продаватимемо нафту тим, хто прямо чи опосередковано дотримується принципів «цінової стелі», – сказав він, додавши, що можливі й подальші рішення виходячи із ситуації на ринку.

У січні Росія качала 10,9 млн. барелів на добу, а після скорочення в березні видобуток може опуститися до 10,4 млн. барелів на день – мінімуму з перших місяців війни.

Міжнародне енергетичне агентство прогнозує, що за підсумками 2023 року російські нафтовики можуть втратити 1,4 млн. барелів щоденного видобутку, обсяг якого може опуститися до 9,6 млн. барелів на день – рівня кінця 2000-х.

Для нафтової галузі це може означати крах, відновитися від якого вона не зможе: так, різко зменшивши видобуток у пандемію, Росія так і не змогла повернути її на колишні рівні, нагадує головний економіст Інституту міжнародних фінансів (IIF) Робін Брукс.

На виснажених родовищах, відкритих ще за часів СРСР, свердловинний фонд не вдалося перезапустити навіть із сучасними технологіями. Тепер же, коли західні нафтосервісні компанії пішли з Росії, путін «має дізнатися, в якому безладді знаходяться його погані свердловини», зазначає Брукс.

Поділитись