Рецепт подолання транскордонних валютних обмежень для волонтерів

Рецепт подолання транскордонних валютних обмежень для волонтерів

Волонтери, які здійснюють великі закупки за кордоном для надання допомоги, стикаються з серйозною перешкодою у вигляді обмеження на валютні платежі в розмірі 100 тисяч гривень протягом місяця. Але існує алгоритм, який дозволяє обійти ці обмеження, завдяки Національному банку.

Згідно з постановою № 18 від 24 лютого 2022 року, волонтери можуть подати запит до банку, де відкрито їхні рахунки, разом із листом, у якому вказано причину купівлі, необхідну суму, продавця товару, а також лист-запит від організації, яка отримає пожертвувані товари.

Потім банк має перевірити запит на предмет відсутності у волонтера негативної публічної інформації або причетності до розтрати благодійних пожертв. Ця процедура детально не прописана, тому раджу додати додаткові рекомендаційні листи, які підтвердять вашу репутацію.

Таким чином ліміт на транзакцію можна збільшити до 400 тисяч гривень і більше, у разі потреби.

Якщо банк відмовить у проханні, волонтери можуть послатися на лист Національного банку, який включено до цієї публікації. А якщо і це не допоможе, на допомогу прийдуть юристи Українського Центру Міжнародного Партнерства та Асоціація волонтерів.

Крім того, великі фінансові операції можуть привернути увагу фінансового моніторингу, податкової та інших організацій. Тому наполегливо рекомендую зареєструватися в місцевій податковій службі як волонтер, щоб уникнути можливих проблем у майбутньому.

Анатолій Полковніков

Поділитись