ПАР заявляє, що розслідування не виявило доказів постачання зброї до Росії

ПАР заявляє, що розслідування не виявило доказів постачання зброї до Росії

Президент Південно-Африканської Республіки заявив, що незалежне розслідування не виявило жодних доказів того, що з його країни відбувалося постачання зброї до Росії.

Про це повідомляє Reuters. 

Президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що завершено незалежне розслідування, яке з’ясовувало, чи не вивозили з ПАР зброю до Росії наприкінці минулого року. За його словами, доказів такого не виявили.

«Комісія виявила відсутність доказів на підтримку твердження про те, що корабель перевозив зброю з Південної Африки, призначену для Росіїю Жодного дозволу на експорт зброї не було видано і зброї не експортували», — сказав Рамафоса. 

Розслідування почали після того, як у травні посол США у Південній Африці Рубен Бріджіті повідомив місцевим журналістам, що російське вантажне судно Lady R завантажило зброю на військово-морську базу поблизу Кейптауна в грудні. 2022-го. Він висловив сумніви у позиції ПАР щодо неприєднання й нейтралітету стосовно війни Росії в Україні.

Південна Африка прагнула підтримувати дружні відносини з Росією після її вторгнення в Україну в лютому 2022 року, викликаючи критику з боку США та інших західних країн.

Це одна з небагатьох країн, яка утрималася під час голосування в ООН щодо цього конфлікту, відмовляючись публічно засудити Росію з цього питання.

Раніше США висловлювали стурбованість з приводу спільних військово-морських навчань Росії та Південної Африки.

Поділитись