Американські законодавці запропонували призупинити продаж зброї Саудівській Аравії

Американські законодавці запропонували призупинити продаж зброї Саудівській Аравії

Американські конгресмени-демократи запропонували ухвалити закон, що дозволяє США зупинити продаж зброї Саудівської Аравії та збалансувати відносини Вашингтона з Ер-Ріядом після ухваленого ОПЕК+ рішення про скорочення нафтовидобутку.

Про це повідомило Politico.

«Простішим і набагато швидшим кроком зі зміцнення національної безпеки було б призупинення всіх військових поставок, продажів та іншої військової допомоги США Саудівської Аравії», — сказано у статті Politico, автором якої виступили член палати представників США Ро Ханна та сенатор Річард Блюменталь.

Американські законодавці додали, що Ер-Ріяд сильно залежить від допомоги Вашингтона в галузі оборони, тому рішення призупинити постачання зброї стане важливим важелем впливу на королівство і змусить його повернутися до переговорів із США.

Ханна та Блюменталь заявили про свій намір подати відповідний законопроект у сенаті та палаті представників у вівторок. Вони наголосили, що подібна ініціатива вже озвучувалася у законодавчих органах США, але досі не була ухвалена.

10 жовтня колишній посол США в ООН Ніккі Хейлі назвала рішення ОПЕК+ про скорочення видобутку нафти прийнятим на зло президенту США Джо Байдену. Хейлі заявила, що американському лідеру не варто дивуватися з рішення організації, адже країни ОПЕК+, за її словами, мають намір покарати Байдена своїм рішенням.

Двома днями раніше глава МЗС Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр заявив, що рішення щодо нафти було ухвалене не на шкоду США. Він додав, що Саудівська Аравія не розглядає нафту як зброю.

Поділитись