Африканська країна зробила заяву про Міжнародний кримінальний суд і арешт Путіна

Африканська країна зробила заяву про Міжнародний кримінальний суд і арешт Путіна

Південно-Африканська Республіка (ПАР) не планує виходити з-під юрисдикції Міжнародного кримінального суду (МКС), попри слова президента країни Сиріла Рамафоси.

Про це повідомили в офісі глави держави і наголосили, що вчорашню резонансну заяву він зробив помилково, передає AFP.

«Президент хотів би уточнити, що Південна Африка залишається стороною, яка підписала Римський статут», – йдеться у новій заяві адміністрації Рамафоси.

Там додали, що ПАР «продовжуватиме кампанію за рівне і послідовне застосування міжнародного права», і пояснили, що президент помилково підтвердив позицію правлячої партії «Африканський національний конгрес» (АНК).

Нагадаємо, 25 квітня Рамафоса заявив, що АНК ухвалила рішення про вихід країни з МКС «в основному» через те, що суд «несправедливо ставиться до деяких країн». Водночас він наголосив, що ПАР прагне дотримуватися нейтралітету, аби «зіграти роль у сприянні припиненню конфлікту» між Росією та Україною.

За словами президента, рішення було ухвалене АНК на засіданні, яке відбулося минулими вихідними. При цьому генеральний секретар партії Фікіле Мбалуа раніше заявляв, що Путін може приїхати в країну в будь-який час. За словами політика, «цей МКС служить інтересам не всіх, а небагатьох».

Також нагадаємо, що в Преторії, одній зі столиць Південно-Африканської Республіки, цього року має пройти саміт за участю лідерів п’яти країн групи БРІКС, що розвиваються, — Бразилії, Індії, Китаю, Росії та самої ПАР.

Прибуття Путіна, якого МКС ухвалив заарештувати за незаконну депортацію українських дітей до Росії, може поставити сторону, яка приймає, перед непростим вибором. ПАР підписала та ратифікувала Римський статут – документ, який визначає порядок Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Отже, ордер на арешт Путіна діє на території африканської держави. І влада ПАР має його затримати.

Поділитись