Адміністрація Байдена за рік так і не використала своїх повноважень щодо ленд-лізу

Адміністрація Байдена за рік так і не використала своїх повноважень щодо ленд-лізу

Адміністрація президента США Джо Байдена за рік так і не використала своїх повноважень щодо ленд-лізу для відправки зброї в Україну.

Як пише Politico з посиланням на високопосадовців адміністрації та законодавців, фінансування України, схвалене Конгресом, поки не закінчилося, і Байден не хоче накладати на Київ грошові зобов’язання.

Навесні 2022 року влада США схвалила ленд-ліз — програму, яка дозволяє Байдену ефективніше відправляти зброю та інші предмети постачання в Україну.

Ленд-ліз є програмою часів Другої світової, вона дозволяла США швидко поповнити запаси союзників без довгих бюрократичних процедур. Ленд-ліз передбачає, що передане майно буде сплачено повністю чи частково з урахуванням наданих кредитів.

У разі зацікавленості Штатів, неруйнована та невтрачена техніка має бути повернена до США, коли потреба в них відпаде.

В американському сенаті зазначали, що програма ленд-лізу для України перестане діяти, коли чисельність російських військ біля кордону повернеться до березня 2021 року.

США за Байдена виділили майже 35 мільярдів доларів на допомогу Києву у сфері безпеки, але ленд-лізом поки не скористалися.

«Ми приділяємо першочергову увагу допомоги, за яку їм не доведеться платити», — пояснив високопоставлений представник американської адміністрації.

Він підкреслив, що влада США «безумовно готова» використати механізм ленд-лізу в майбутньому.

Крім того, використовувати ленд-ліз має сенс, якщо опір республіканців посилиться, а громадська думка повернеться проти України: у такому разі ленд-ліз дозволить обійти зусилля законодавців щодо блокування майбутніх постачань зброї.

Деякі законодавці незадоволені тим, що варіант ленд-лізу залишається запасним, зазначає Politico.

“Наші оборонні запаси виснажуються і з боку адміністрації Байдена абсурдно сидіти склавши руки і ігнорувати повноваження Конгресу з ленд-лізу”, – заявив сенатор від штату Техас Джон Корнін.

Він підкреслив, що використовувати ленд-ліз «набагато краще, ніж продовжувати роздавати зброю безкоштовно».

Поділитись