Bloomberg: Путін прагне привести до влади в Лівії Саїфа аль-Іслама Каддафі

Bloomberg: Путін прагне привести до влади в Лівії Саїфа аль-Іслама Каддафі

Bloomberg: Путін кидає виклик США, Європі і Туреччині, прагнучи привести до влади в Лівії Саїфа аль-Іслама Каддафі.

Президентські вибори в Лівії в цьому році повинні стати ключовим елементом у відновленні стабільності в цьому багатому нафтою північноафриканській державі після довгих років громадянської війни, відзначає Bloomberg. Замість цього вони ризикують спровокувати ще більший хаос, оскільки зовнішні сили намагаються поставити на місце своїх бажаних кандидатів.

Через десятиліття після повалення Муаммара Каддафі під керівництвом НАТО встановлення уряду національної єдності призвело до крихкого припинення вогню в Лівії, а вибори 24 грудня стануть наступним кроком в процесі стабілізації. Однак тепер президент Володимир Путін кидає виклик США і Європі, а також зростаючої регіональної мощі Туреччини, прагнучи привести до влади сина екс-диктатора Саїфа аль-Іслама Каддафі. Для Путіна, який жахнувся звірячим вбивством Каддафі, відображеного на плівку, Лівія – це глибоко особисте питання, і він відчуває відповідальність за Саїфа аль-Іслама, сказав чоловік, близький до Кремля.

У Росії є важелі впливу на Хафтара, (щоб він не виставлявся кандидатом в президенти) але висування кандидатури Саїфа аль-Іслама було б «серйозною помилкою», тому що його обрання спровокує серйозні бойові дії, сказав Тарек Мегерісі, старший науковий співробітник програми з Північної Африці і Близькому Сходу Європейської ради. «Він переможе з невеликою перевагою і революційні групи негайно почнуть війну», – сказав він.

Поділитись