Росія не буде нести зобов’язання перед Україною за спорудження “Північного потоку-2”

Росія не буде нести зобов’язання перед Україною за спорудження “Північного потоку-2”

Заява США і ФРН не вплине на темпи спорудження і терміни завершення «Північного потоку-2» (ПП-2), до закінчення його будівництва залишаються лічені тижні.

Про це в інтерв’ю «Известиям» заявив посол РФ в Берліні Сергій Нечаєв.

Він також підкреслив, що Москва будь-яких зобов’язань перед Україною за цією заявою нести не буде.

«Перш за все необхідно внести ясність в термінологію. США і ФРН не укладали угоду по ПП-2. Йдеться про спільну заяву, яка не є юридично зобов’язуючим документом для її підписання, – уточнив посол. – Для Росії, яка не брала участь в його підготовці, ніяких конкретних зобов’язань воно тим більше не несе. Виходимо з того, що германо-американська домовленість не вплине на темпи спорудження і терміни завершення ПП-2. Будівельні роботи знаходяться на фінальному етапі, до повного їх закінчення залишаються лічені тижні».

Дипломат нагадав, що стосовно газового транзиту через Україну президент РФ Володимир Путін заявив про доцільність збереження даного маршруту надходження російського газу в країни ЄС на економічно обґрунтованих умовах.

Говорячи про ПП-2, посол зазначив, що, «незважаючи на весь піднятий на Заході політичний ажіотаж навколо даної теми, газопровід був і залишається комерційною ініціативою зацікавлених компаній», серед яких п’ять великих європейських енергетичних концернів (Uniper SE, Wintershall Dea, OMV, Shell і Engie).

Проект отримав всі необхідні дозволи і реалізується в повній відповідності з законодавством ФРН і ЄС. Після введення в експлуатацію ПП-2 увіллється в європейську газову інфраструктуру, ставши її складовим елементом, сказав посол.

Поділитись