Олаф Шольц спробує послабити вплив Кремля в центрально-азіатському регіоні

Олаф Шольц спробує послабити вплив Кремля в центрально-азіатському регіоні

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц намагатиметься використати саміт за участю ФРН і п’яти країн Центральної Азії (ЦА), що відбудеться 29 вересня в Берліні, як інструмент для ослаблення позицій Москви в центрально-азіатському регіоні.

Так вважає німецький політичний аналітик, фахівець з відносин Німеччини з Росією та пострадянськими країнами Олександр Рар, повідомляє «Интерфакс».

«Насамперед зустріч у форматі «5+1», тобто п’ять президентів країн Центральної Азії плюс канцлер Шольц, має послужити меті витягнути центральноазіатський регіон із впливу Росії та Китаю. Євросоюз витрачатиме на це чимало сил і грошей. Звичайно, Шольц буде вмовляти лідерів цих країн підключитися до санкцій проти Росії», – сказав Рар у середу журналістам «Интерфакс».

Зазначається, що в такий спосіб Німеччина від імені ЄС хоче запропонувати всій Центральній Азії нове євразійське партнерство. На практиці це означатиме німецькі інвестиції в регіональну економіку, співробітництво у сфері зелених технологій, партнерство у сфері ресурсів та сировини, створення транспортних коридорів до Азії в обхід Росії.

Поділитись