НАТО посилюватиме свою присутність в Арктиці через дії Росії та Китаю

НАТО посилюватиме свою присутність в Арктиці через дії Росії та Китаю

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про необхідність альянсу посилити свою присутність в Арктиці.

Він пояснив це тим, що останнім часом Росія активізувалась у цьому регіоні. Крім того, за його словами, до Арктики виявляє інтерес Китай.

«Пекін та Москва також домовилися активізувати практичну діяльність в Арктиці. Це є частиною стратегічного партнерства, що поглиблюється, яке кидає виклик нашим цінностям і нашим інтересам»,— сказав Йєнс Столтенберг в інтерв’ю Welt am Sonntag.

За словами генсека НАТО, Росія відкрила бази радянської доби в Арктиці, а також розмістила та випробувала там нову сучасну зброю, таку як гіперзвукові ракети. “НАТО необхідно нарощувати свою присутність в Арктиці”, – заявив він. Він також відзначив інтерес НАТО до арктичної оборони на тлі приєднання до альянсу Швеції та Фінляндії.

У жовтні 2020 року президент Росії Володимир Путін затвердив стратегію розвитку Арктики до 2035 року. Відповідно до стратегії, російські війська в Арктичній зоні мають бути висвітлені сучасними зразками зброї. У тому ж році президент заявив, що Росія у найближчі десятиліття «приростатиме» Арктикою та Північчю.

2013 року голова КНР Сі Цзіньпін виступив з ініціативою «Поясу та шляху». Один із її проектів — «Льодовий шовковий шлях», який Китай прокладатиме до Європи через Арктику. У рамках цього проекту Китай разом із Росією займаються розвитком Північного морського шляху. До 2035 року російський уряд направить з його розвиток 1,8 трлн крб.

У російському МЗС говорили, що приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО може ускладнити ситуацію в Арктиці. 25 серпня Єнс Столтенберг заявив, що співпраця Китаю та Росії в Арктиці є загрозою інтересам і цінностям НАТО. 27 серпня стало відомо, що США мають намір запровадити посаду посла за особливими дорученнями в Арктичному регіоні.

Поділитись