Китай ухилився від зустрічі міністрів оборони через санкції США за С-400

Китай ухилився від зустрічі міністрів оборони через санкції США за С-400

Влада Китаю повідомила колег зі США , що зустріч глави Пентагону Ллойда Остіна з головою Міноборони КНР Лі Шанфу наступного місяця в Сінгапурі навряд чи можлива.

Причина — введені американською владою санкції проти китайського чиновника за купівлю у Росії Су-35 та С-400. Про це пише Financial Times.

Лі Шанфу у 2017–2022 роках був головою департаменту підготовки військ та постачання Центральної військової ради Китаю. 2018-го Мінфін США ввів санкції проти цього департаменту і особисто Лі Шанфу за військову співпрацю з Росією. Це і спричинило попередню відмову Пекіна від зустрічі міністрів оборони.

США повідомили Китаю, що санкції не заважають Остін зустрітися з Лі у третій країні. Однак кілька співрозмовників FT стверджують, що для КНР тепер практично неможливо погодитися на зустріч, допоки санкції залишаються чинними. У Вашингтоні не планують знімати з китайського міністра санкції.

Остін хоче зустрітися з Лі Шанфу на безпековому форумі Shangri-La Dialogue в Сінгапурі в червні. Лі Шанфу очолив китайське Міноборони у березні цього року.

Поділитись