Китай порівняв свій ядерний арсенал з американським

Китай порівняв свій ядерний арсенал з американським

Ядерний арсенал США перевищує ядерний арсенал Китаю в 20 разів, Вашингтон має намір збільшити цей розрив, вимога від Китаю приєднатися до тристоронніх переговорів з Росією з роззброєння не що інше, як спроба з боку США розв’язати собі руки для військового домінування.

Про це завив в середу директор департаменту по контролю над озброєннями МЗС КНР Фу Цун.

“Існує величезний розрив між рівнем ядерного арсеналу США і рівнем ядерного арсеналу Китаю. Я хочу привести одну цифру. Ядерний арсенал США становить близько 5800 – 6000 боєголовок, це в 20 разів більше розміру ядерного арсеналу Китаю. Це згідно з даними, наданими міжнародними відомими аналітичними інститутами”, – заявив Фу Цун.

Він підкреслив, що США прекрасно знають про це величезний розрив, як в кількісному і якісному відношенні, і збираються збільшити його.

“США збираються інвестувати 500 мільярдів доларів в наступні 10 років і 1,2 трильйона в наступні 30 років. Просити Китай брати участь в так званих тристоронніх переговорах – це ніщо інше як привід для того, щоб розв’язати собі руки для отримання військового домінування”, – заявив дипломат.

При цьому він підкреслив, що відмова Китаю не брати участь в цих переговорах не означає його вихід з міжнародного процесу ядерного роззброєння.

Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, підписаний в 2010 році, залишається єдиним діючим договором між Росією і США про обмеження озброєнь. Угода закінчується в лютому 2021 року, доки Вашингтон не оголосив, чи має намір його продовжувати.

Адміністрація США на різних рівнях підкреслює необхідність включення Китаю в переговори для вироблення нової тристоронньої ядерної угоди між Росією, Китаєм і США. У Пекіні цю ідею відкидають. Глава МЗС РФ Сергій Лавров зазначав, що Росія виступає за продовження договору без попередніх умов.

Поділитись