ЄС заповнив свої сховища газу на 100%

ЄС заповнив свої сховища газу на 100%

Євросоюз (ЄС) зміг заповнити свої сховища газу перед настанням зими навіть попри повне припинення постачання палива з боку Росії.

Про це пише “Комерсант”, посилаючись на дані мережевих агентств у різних країнах. Німеччина спромоглася заповнити свої сховища на 99,54%, Франція – на 99,9%, Італія – на 95,5%. Причому таких показників вдалося досягти завдяки теплій погоді, що зберігалася в регіоні, і скороченню споживання газу. Все це дозволяє спокійно пережити майбутній опалювальний сезон. За даними видання, задоволення попиту європейським країнам довелося купувати газ за вищою ціною. При цьому в Німеччині немає своєї інфраструктури для одержання ЗПГ, тому закупівлі здійснюються за довгостроковими контрактами через термінали інших країн.

При цьому учасники ринку раніше сумнівалися, що Німеччина зможе заповнити свої сховища хоча б на 80% навіть до листопада, проте економія споживання дозволила вийти на початок листопада на майже 100% сховище. Експерти ринку вважають, що Німеччина зможе спокійно пережити цей опалювальний сезон, якщо не буде якихось незвичайних погодних аномалій. За комфортної погоди навіть перебої у постачаннях не викличуть особливих проблем.

Однак питання про підготовку наступного зимового сезону все одно залишається, а ситуація на енергоринку продовжує тримати у напрузі. 8 листопада голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що газ продовжує залишатися необхідним природним ресурсом для забезпечення реалізації стратегії “зеленого” енергопереходу – переходу європейських країн до джерел енергії, що відновлюються.

Поділитись