Глава МЗС України обговорив з Боррелем підготовку санкцій проти Росії

Глава МЗС України обговорив з Боррелем підготовку санкцій проти Росії

Глава МЗС України Дмитро Кулеба у телефонній розмові обговорив із представником Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозепом Боррелем підготовку санкцій щодо Росії.

Про це повідомила пресс-служба українського зовнішньополітичного відомства.

“Співрозмовники обговорили підготовку санкцій проти Російської Федерації, щоб утримати її від втілення агресивних планів щодо України та Європи”, – йдеться у релізі.

Боррель також поінформував Кулебу про підсумки засідання Ради ЄС із закордонних справ і запросив його взяти участь у його наступному засіданні.

Під час бесіди глава європейської дипломатії підтвердив відсутність намірів на цьому етапі евакуювати членів сімей та співробітників представництва ЄС в Україні.

Раніше 25 січня агентство Bloomberg із посиланням на джерела повідомило про те, що ЄС розглядає можливість введення санкцій проти Росії, зокрема у разі «обмеження постачання» газу. За інформацією видання, Євросоюз може запровадити заходи проти РФ у разі «кібератаки, кампанії з дезінформації, обмеження постачання газу». Як заявило агентство одному з джерел, ЄС працює над «пакетом заходів» проти РФ, який може включати обмеження на конвертування валюти. Він також розглядає заходи щодо експортного контролю, обмеження доступу до SWIFT, заборони на імпорт та експорт.

У той же день у Білому домі США попередили, що американські фінансові санкції проти РФ у разі «вторгнення в Україну» будуть жорсткішими, ніж у 2014 році, коли рубль подешевшав на 50%. Як нагадали у Вашингтоні, тоді Центральний банк Росії витратив 25% резервів на підтримку національної валюти.

Крім того, у Білому домі попередили про підготовку проти Росії обмежень на постачання складних технологій на додаток до фінансових обмежень.

Поділитись